Četvrti tjedan izazova - sažetak

01.02.2019.
 
print
 
Četvrti tjedan izazova - sažetak

Zdrava prehrana osim dobrobiti za tjelesno zdravlje, trebala bi također donositi i mentalno i društveno zdravlje. Prema tome, ako se na nekom određenom planu prehrane osjećate loše, onda taj plan nije dobar za zdravlje. Poanta je zdrave prehrane da je način na koji se hranimo dugoročno održiv, a ne neki instant prečac do zacrtane kilaže koja je većinom na taj način nezadrživa. 

Zato je ovaj izazov zapravo pravi način prehrane jer ga možete provoditi na duge staze, a da budete zadovoljni i da vam donese željeni rezultat i po pitanju fizičkog izgleda na kraju krajeva. Naravno, ne treba ga očekivati odmah. Iz povratnih informacija koje ste nam dali na kraju izazova, svima je zajedničko to da se dobro osjećate i da zato želite nastaviti dalje. To niste čuli ni nakon jedne provedene restriktivne dijete. Dakle, kad je fokus na ono što smijete, a ne na ono što je zabranjeno, onda zbilja nije problem promijeniti loše navike u dobre.

Za ljude koji nemaju zdravstvenih problema koji im ograničavaju konzumiranje određene hrane (npr. ne smiju jesti namirnice koje sadrže gluten jer boluju od celijakije i sl.) prehrana bi trebala biti fleksibilna i ni jedan makronutrijent ne bi smio biti isključen. Ne povodite se zato za popularnim dijetama jer ste čuli da su nekome donijele brze rezultate. Keto, niskougljikohidratna dijeta, paleo, lchf, sirovojedstvo, povremeni post su neke danas najpopularnije. Nismo svi isti. Ne reagiramo svi jednako i ne funkcionira sve svakome. Uostalom, probajte i uvjerite se sami.

22. dan

Ako ste nas pratili od početka izazova, onda znate da za doručak uvijek jedemo zobene, zato fotke nema. Pljeskavice i paradajz-kupus su za ručak, evo i recepta; popodnevni međuobrok naranča, a za večeru bez ugljikohidrata - skyr i prženi kikiriki u ljusci.

23. dan

Danas dan s minimalno vremena provedenog u kuhinji. Za ručak koji je ujedno bio i obrok poslije treninga je tjestenina s tunom, zrnatim sirom i malo bučinog ulja. Večera je ručak od jučer, ali bez pljeskavica. Meso je ono koje se kuhalo u varivu. Nema bacanja hrane kod nas!

24. dan

Ručak: pileća prsa s batatom i celerom. Evo kako da ih začinite na nesvakidašnji način: link.

25. dan

Salata za ručak, a ostatak za popodnevni međuobrok. Nije baš najbrži izbor iako se možda na prvu može učiniti tako. Skuhaj jaja, oguli jaja, operi salatu, nareži ju, naribaj mrkvu, ispeci sjemenke... priprema je malo duža, no zato sve možete napraviti i unaprijed i spremiti u hladnjak pa po potrebi samo umiješati sastojke koji vam trebaju.

Fotke vaših obroka

Hvala svima koji su aktivno sudjelovali, dijelili fotke i recepte svojih obroka i bili podrška, inspiracija i motivacija jedni drugima. Hvala i onima koji su pokušali, probali, odustali i posustali. Svaki pokušaj rada na sebi je vrijedan truda zato se i dalje trudite koliko god se na putu spoticali i padali. Ono što je važno je da se nakon pada uvijek dignemo i idemo dalje.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*