Treći tjedan Izazova - sažetak

28.01.2019.
 
print
 
Treći tjedan Izazova - sažetak

Život ima svoje planove i ne mari za naše. Mi smo ti koji se trebamo znati snaći i izboriti sa situacijama koje nas zadese. Izbor hrane je jedna velika stavka u svemu, a kvaka je baš u tome jer je izbora previše. Dogodi se da jednostavno idemo linijom manjeg otpora i manjeg napora pa izaberemo ono što je usput i što nam je pod nosom, a to najčešće nije pametnije. No kad si gladan nisi svoj. Ja znam da ja nisam. Međutim ima i ALI. Uvijek ima. "Ali" je ovdje onaj koji misli korak unaprijed, koji zna izabrati od dva zla manje zlo i koji je spreman produžiti korak ili dva da dokuči ono što je bolje. Jednostavan i tipičan primjer: pekara mi je usput, ali ipak ću otići do dućana mješovite robe koji nije usput, ali nije ni daleko. Zašto? Jer je u pekari sve ono fino, a u dućanu ima i onog što je zdravo. I sami se ponekad borimo s ovim problemom, posebno u zadnje vrijeme uz malog bebača i hrpe obaveza. Sve se može kad se hoće, a posebno kad se mora. Čest je primjer da je sve lako izvedivo i nema više prepreka kad gori pod petama zbog zdravstvenih problema i kad je voda došla do grla.

Ajmo vidjeti kako smo se mi snalazili prošli tjedan!

15. dan

Da se odmah nadovežem na gornji tekst. Ponekad šta god da radili i čega god se držali plan jednostavno odmakne od prvotnog. Kako skuhati ručak kad imaš 20 minuta za pripremu, minimalno namirnica, želiš da bude bez mesa, a da nije burek iz pekare što bi bilo najjednostavije? Evo ovako to kod nas ispadne: ostalo je puno domaćih pečenih mlinaca od neki dan, bilo mi ih je žao baciti zbog principa i sitnica koje se ne ukapaju savršeno u naš trenutni plan prehrane (napravljeni su od bijelog brašna jer baka tako pravi). Imali smo posnog sira i domaćih jaja u frižideru i što s time? Ništa, domislila sam se da sve to pomiješam, ne može ispasti loše?! Ma dapače! Prefino i sve skupa s pečenjem gotovo za 40ak min! A i nutritivno je uravnoteženo (UH, P, M). Uz to smo jeli zelenu salatu začinjenu limunom i maslinovim uljem.

16. dan

Danas isto brzinski. Doručak: standardno zobene. Ručak: omlet u tortilji. Međuobroci: naranče i orašasti plodovi. Večera: sendvič sa suhom šunkom i kikiriki maslacom. Nije idealno izbalansirano, nedostaje povrća, ima manjkavosti koliko hoćeš, ali sigurno nije ni najgori jelovnik koji ste vidjeli. Nisam stigla kuhati danas, a i frižider nam se ispraznio pomalo. Dakle, život nas počinje prestizati, ali ne damo se! wink

17. dan

Grah s bučinim uljem i acetom, zrnati sir i domaća pečena kobasica za ranu večeru odnosno kasni ručak. Trenutno je to bio najbrži pa prema tome i najbolji mogući izbor konkretnog obroka. Ovi manje konkretni (doručak i međuobroci) su bili uobičajeni.

18. dan

Sarma. Bakina sarma. Nema boljeg specijaliteta od njene sarme! Nema ni riječi kojima se može opisati taj sklad i balans u okusima i aromama. Objektivno govoreći ovo jelo ima sve što trebamo u idealnim omjerima: proteini i zasićene masti - meso, ugljikohidrati - riža, vlakna - kiseli kupus i za ravnotežu mastima skandinavski kruh sa sjemenkama bogatima nezasićenim masnoćama. Proteinske palačinke su bile međuobrok i večera.

19. dan

Jel jede još tko osim nas granolu za večeru umjesto za doručak kako je inače uobičajeno?... :D Pileće meso s kostima pečem u pećnici oko 90 minuta na 200 stupnjeva. Toliko mu treba da bude meko kao putar da samo sklizi s kosti i da prste poližeš.

20. dan

File pastrve uz meksičku salatu i humus umak koji podiže cijelu kombinaciju na nivo više. Zaboravite na tartar! Recept za umak je na linku. Cheat meal je jasan, nema se što dodati :D Doručak je bio integralni griz od pira s whey proteinom okusa čokolade.

21. dan

Doručak: riža s mlijekom i wheyjom

Međuobrok: riža skuhana u vodi pa u gotovu dodan grčki jogurt, pola naribane jabuke i cimet.

Ručak: bistra juneća juha, pureći batci i zabatci zapečeni s kiselim kupusom i pole krumpira.

Međuobrok i zdravi desert: jaffa kuglice (orašasti plodovi, naranče, kakao, kokosovo ulje, datulje)

Večera: zamotljci od salate punjeni purećom šunkom, paprikom i humus umakom.

Kao zaključak uvodnoj riječi želim reći da ne mislim kako je zdrava prehrana uz tjelovježbu jedini put do zdravlja, dugovječnosti i rješenje svih naših problema. Ima nešto i u tome kako doživljavamo sve ono što se oko nas i u nama događa i kako se prema tome odnosimo.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*