Pravilno disanje

10.07.2018.
 
print
 

Disanje je ključna funkcija za život. Omogućuje ga kontrakcija mišića, a glavni je takozvani ošit ili dijafragma. Dijafragma je tanki plosnati mišić u obliku padobrana koji dijeli prsnu od trbušne šupljine. Često nismo svjesni načina na koji dišemo, a većinom je to nepravilno – plitko i brzo pri čemu se ne aktivira dijafragma već mišići gornjeg dijela prsnog koša. Takvo plitko disanje također dovodi do uznemirenosti i napetosti. Uslijed sjedilačkog načina života i stresa između ostalih mišića, atrofira i dijafragma pa dolazi do brojnih problema koji se nadovezuju jedan na drugi. Zbog slabog ošita dolazi do nemogućnosti stabilizacije trupa, on dovodi do narušene posture, a ona opet do bolova, najčešće u leđima. Međutim, disanje možemo kontrolirati i svjesno njime upravljati.

Često ste čuli, a vjerojatno i prakticirali duboko i sporo disanje u stanju uznemirenosti i panike. To je disanje koje uključuje rad dijafragme. Drugim riječima, ne udišete više plitko i kratko u pluća što je vrlo neučinkovito, već zrak dovodite u niže dijelove trupa jer to djeluje umirujuće na živčani sustav uslijed usporavanja kucanja srca i veće opskrbe tijela kisikom.

Disanje u kojem je aktivirana dijafragma izgleda kao kod male djece – trbuh se kod udisaja napinje, a kod izdisaja ispuše dok prsa za to vrijeme ostaju mirna. Možete lako provjeriti koliko vam je aktivna i jaka dijafragma tako da legnete na pod s jednim dlanom položenim na trbuh, a drugim na prsa kao na slici. Udišite u trbuh šireći bočne abdominalne mišiće. Vidjet ćete da ruka položena na trbuh ide gore-dolje sa svakim udahom i izdahom, a ruka na prsima se ne pomiče. Ako vam to ne uspijeva, trebate poraditi na jačanju svog glavnog udisajnog mišića radeći vježbe disanja poput ove u videu kako bi poboljšali kvalitetu života.

Pravilno disanje

Ovakvo plitko disanje je nepravilno jer ne aktivira glavni udisajni mišić - dijafragmu.

Pravilno disanje, tzv. disanje u trbuh u kojem je dijafragma aktivna - učinkovito opskrbljuje tijelo kisikom i stabilizira trup tj. jezgru tijela čuvajući kralježnicu.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*