Dojenje i vježbanje - ide li jedno s drugim?!

18.11.2019.
 
print
 
Dojenje i vježbanje - ide li jedno s drugim?!

Dojenje kao i prilagođena tjelovježba imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje. To su osnovne čovjekove egzistencije - hrana i kretanje.

Često čujem ili čitam da se mlade mame pitaju smiju li vježbati dok doje. Ne samo to, nego odnekud postoji i uvriježeno mišljenje da vježbanje i dojenje nikako ne idu zajedno. To nije točno. Uslijed intenzivnog vježbanja gdje dajete više od 75% od svog maksimuma (kad je puls viši od 120 otkucaja u minuti) se doduše, povećava mliječna kiselina u sastavu mlijeka i razina imunoglobulina A. Sve se vraća u normalu nakon sat, sat i pol vremena nakon završene aktivnosti i tad možete dojiti bez bojazni da će bebi naškoditi sastav mlijeka. To je sve u slučaju da intenzivno trenirate (!), no vjerujem da većinom to nije i ne bi trebao biti slučaj. Barem ne u početku. Dakle, vježbanje niskog i umjerenog intenziteta (dok god vam je ugodno) svakako je dobro došlo. I vi i beba imat ćete od njega brojne koristi. Ovdje ću spomeniti samo ono što se direktno tiče i bebe, a to je povećanje mamine energije, samopouzdanja i bolje raspoloženje. Nešto o čemu treba voditi računa je i kvalitetan grudnjak za potporu.

Što se tiče mršavljenja uslijed vježbanja i njegovog utjecaja na gubitak mlijeka nema razloga za strah dok god smanjenje tjelesne mase nije drastično i naglo. Do dva kilograma mjesečno smatra se normalnim i zdravim gubitkom kilograma.

Prenijet ću vam i svoje iskustvo. Obje svoje bebe sam dojila (mlađu još uvijek dojim) i vježbala. Imam samo pozitivne dojmove.

Svakako prije nego krenete vježbati obavite pregled kod svog ginekologa pa ako je sve u redu i ako se osjećate spremno (što je jednako važno) krenite s laganim i prilagođenim vježbama.

Ako trebaš pomoć oko izbora vježbi ne ustručavaj se pitati. Bit će mi zadovoljstvo ako mogu pomoći.

Ako tražiš odgovarajući program vježbanja poslije poroda onda je Budi fit Online kućni trening za mame upravo po tvojoj mjeri. Prijavi se s porukom "Fit mama" ako želiš krenuti ODMAH.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*