ISTEZANJE - 10 činjenica koje trebaš znati

08.09.2020.
 
print
 
ISTEZANJE - 10 činjenica koje trebaš znati

Ovdje ću govoriti o statičkom istezanju odnosno o pokretu ekstremiteta do kraja njihovog opsega pokreta sa zadržavanjem u krajnjoj poziciji. Dakle, ono istezanje na koje svi najčešće misle kad kažu „istezanje“.

1. Istezanje ima pozitivan utjecaj na fleksibilnost mekog tkiva ako držanje istegnutog pokreta. traje 30ak sekundi i ako ga radimo 3-5x tjedno.

2. Fleksibilnost možemo drastično poboljšati treningom istezanja jer ne ovisi o genetici

3. Prije istezanja potrebno se dobro zagrijati da potaknemo protok krvi i smanjimo krutost mišića.

4. Kod istezanja treba pronaći ritam disanja koji će omogućiti opuštanje.

5. Fleksibilnost nije dovoljna da pravilno izvedemo neki pokret. Za to je potrebna i mobilnost, fleksibilnost, jakost, ravoteža i koordinacija.

6. Do sad nije dokazano da istezanjem možemo utjecati na smanjenje mogućnosti pojave ozljede.

7. Ono što može utjecati na smanjenje ozljeda je povećanje opsega pokreta (mobilnost) nastalo na račun fleksibilnosti mekog tkiva.

8. Istezanjem možemo u nekoj mjeri utjecati na smanjenje upale mišića, ali ju ne možemo spriječiti istezanjem nakon treninga.

9. Na početku treninga statičko istezanje neznatno uzrokuje smanjenu sposobnost u aktivnostima kao što su sprintevi, skokovi i sl.

10. Ne treba sve napete mišiće istezati! Određeni mišići su prekomjerno istegnuti i trebaju se jačati, a one hipertonične treba istegnuti.

Poveznice

fleksibilnost
  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*