Je li upala mišića znak dobrog treninga i napretka?

05.03.2022.
 
print
 
Je li upala mišića znak dobrog treninga i napretka?

Kad radimo bilo koju aktivnost na koju nismo navikli obično se nakon 24-48 sati pojavi upala mišića odnosno „odgođena reakcija mišića na tjelesnu aktivnost“. Međutim, to nije mjerilo koliko smo teško radili ili koliko je trening učinkovit.

Nedovoljno odmora, dehidracija i loša prehrana također doprinose upali.

U našem organizmu postoje mehanizmi koji se odvijaju i bez upale. Do hipertrofije odnosno mišićnog rasta dolazi zbog mehaničkog stresa, metaboličkog stresa i mišićnog stresa. Svi se oni događaju i bez upale mišića.

Pametan i postepen program uključuje dosta ponavljanja. To povećava hipertrofiju, a smanjuje upale. U suprotnom, da smo stalo pod upalom ne bismo mogli vježbati dovoljno jako i na kraju ne bismo imali ni rezultate.

Ipak, treba pratiti upalne procese kako bismo znali koliko dobro se prilagođavamo na trening. Ako si stalno pod upalom, nešto ne štima u oporavku, količini stresa ili programu treninga.

Uglavnom, ako smo upaljeni ne znači da smo odradili odličan trening niti to treba biti cilj treninga. Vrijedi i obrnuto - izostanak upale mišića ne znači da ne napredujemo, već može biti da genetski imamo manju osjetljivost na upale ili se dobro adaptiramo uslijed dugogodišnjeg vježbanja. Da, upala mišića pogađa i dugogodišnje vježbače, ne samo početnike, no obično ju oni manje osjete.

Ponekad je upala posljedica napornog rada da, ali nije neophodna.

Dakle, upala mišića nije znak dobrog treninga!

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*