Kako ustrajati s vježbanjem i ne odustati

02.07.2022.
 
print
 
Kako ustrajati s vježbanjem i ne odustati

Otkud motivacija za vježbanje (kod kuće)?

 

Sama sa sobom u svoja četiri zida?

Kako da se natjeram?

Kako da ne odustanem?

Prečesto dobivam ova pitanja od brojnih žena. One traže način da se pokrenu, traže motivaciju u nastojanju da budu zdravije i zadovoljnije sobom - da budu fit.

Ako se i ti pitaš isto i čekaš da ti se upali lampica motivacije čitaj dalje.
 

Mnogi misle da su volja i vrijeme osnovne i glavne stvari koje im trebaju da uspješno vježbaju kod kuće, ali i općenito, bilo gdje..

Ja kažem da se uspijeva i kad nema volje.

Vrijeme nitko nema. Zaboravi ako misliš da će se stvoriti samo dok evo, još prođe "ovo" i dok riješiš to, to i to. Vrijeme jednostavno moraš ukrasti.

 

Ovo su dvije ključne stvari koje ti trebaju da uspiješ: NAVIKA I PODRŠKA.

Da bi se stekla navika moraš ustrajno i redovito raditi neko vrijeme, čak i kad ti se najviše ne da. Neki kažu da je  potrebno dva mjeseca da se stekne neka dobra navika, no prema mom iskustvu računaj i dosta duže.

Ali kako kad:

  • Tvoja beba još nema ritam spavanja i buđenja pa ne možeš planirati? Prihvati novu situaciju i budi fleksiilna. Počni tolerirati nesavršenosti. Nauči se prepustiti. Iskoristi trenutak.
  • Preumorna si kad navečer napokon imaš mira? Trening ne mora biti dodatno i dugotrajno iscrpljivanje već naprotiv, opuštanje kroz lagane vježbice istezanja i mobilnosti s kojima ćeš dobiti jako puno, između ostalog i naviku.
  • Nema ti tko pričuvati dijete? Vježbanje ne mora oduzimali puno vremena. Dovoljno ti je 1-2x tjedno po 10-15 minuta mira.
  • Žao ti je ukrasti nekome od svojih bližnjih vaše zajedničko vrijeme i uložiti ga u sebe? Vježbanje će ti omogućiti kvalitetu zajednički provedenog vremena. Ako si ti sretna i zadovoljna i drugi oko tebe će biti sretniji u tvom društvu.
  • Vratila si se s porodiljnog na posao i sve je kaotično? Prvi tjedan je definitivno kaotično. Računaj odmah s tim da ćeš tad preskočiti vježbanje dok se ne navikneš na novi raspored, ali nemoj u startu odustati jer je teško. Sljedeći tjedan će vjerojatno biti isti takav, kaotičan, ali razmišljaj o tome gdje bi u raspored mogla uvrstiti vrijeme za vježbanje. Uspjet ćeš jedamput, no ako to bude "samo" taj jedan put na dobrom si putu, samo hrabro i odlučno! Ako imaš volju vjerojatno ćeš naći način da uspiješ odvojiti barem 10-15 minuta 2-3x tjedno za vježbanje.
  • Radiš u smjenama? Zato postoje jutanji i večenji termini ili čak opcija osobnog trenera uz kojeg su termini fleksibilni.

Ima još mali milijun samo tvojih, specifičnih razloga koji te udaljavaju od želje da budeš bolja verzija sebe, no tu sad tek dolazi volja - kad ima volje većinom ima i načina. Stvar je prioriteta i organizacije.

 

Podrška od obitelji je jako važna i potrebna. Podrška može biti i sa strane, od prijatelja i kolega. Stručna podrška za vježbanje kod kuće u obliku online osobnog trenera će stvoriti određenu odgovornost, a to vodi k dosljednosti i na kraju stvara naviku samostalnog vježbanja.

Potraži podršku. Ne čekaj da ona dođe k tebi. Budi direktna i otvoreno sa svima spomenutima iskomuniciraj zašto ti je važno da uspiješ i daj im konkretne upute kako ti mogu pomoći.

 

Imaj ovo na pameti:

Dok ti odgađaš brigu o sebi u smislu vježbanja, tvoje tijelo to naplaćuje s debelim kamatama.

Ljudsko tijelo je stvoreno za pokret, a kretanje ili ne kretanje se odražava na našim emocijama, mislima i djelima.

 

Da li se ti u ovom trenutku želiš pokrenuti i početi mijenjati, ali nemaš naviku ili podršku i zato još uvijek čekaš pravi trenutak za start?Možda ti mogu pomoći.
Javi mi se.


Nikolina

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*