Kratki vodič za mršavljenje

02.12.2020.
 
print
 
Kratki vodič za mršavljenje

1. Budi u kalorijskom deficitu!

Unosi manje kalorija nego što trošiš!

Ovo je preduvjet koji se mora desiti da bi gubili kilograme. To možemo postići na dva načina. Da jedemo manje ili trošimo više. Idealno bi bilo da sa niti jednim od toga ne idemo u ekstreme. Znači bez prevelike "dijete" i bez pretjerivanja sa intenzitetom i volumenom vježbanja već sa laganim kalorijskom deficitom i vježbanjem prilagođenim našem trenutnom stanju i mogućnostima.

2. Jedi svjesno i sporije!

Benefiti ovakvog načina konzumiranja hrane su brojni i nadilaze čisti gubitak kilograma. Osim što ćemo na taj način definitvno pojesti manje jer ćemo pružiti tijelu šansu da nam "javi" kada smo siti lakše ćemo preraditi hranu i izbjeći osjećaj težine u želucu nakon obroka. Također na ovaj način možemo svjesnije doživjeti ukusan obrok i više uživati u hrani bez da se pretrpamo.

3. Konzumiraj "pravu" hranu!

Jedi obroke bogate nemasnim izvorima proteina, povrće, voće, zdrave masti i cjelovite žitarice. Izbjegavaj mesne prerađevine, slastice, grickalice, brzu hranu, sokove i alkohol. To ne znači da nikada nećemo jesti ništa iz druge skupine samo da nam većinu prehrane trebaju činiti namirnice iz prve skupine, a manjinu iz druge.

4. Treniraj pametno!

Treniraj u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima. Ako tek počinješ daj si vremena i polako diži intenzitet i volumen vježbanja. Nemoj se preforsirati i daj si vremena za oporavak. Radi na kondiciji, stabilnosti trupa i mobilnosti, ali najviše radi na očuvanju o izgradnji mišićne mase jer su ti mišići najvažniji saveznik u borbi sa viškom kilograma.

5. Budi dosljedan i uporan!

Sve je ovo uzalud ako se ne provodi dugoročno i na duže staze. I najbolji plan će propasti ako niste dosljedni. Ako ispadneš iz dobrog ritma jedino što trebaš napraviti je početi raditi ono što si radio prije toga! Bez puno analiziranja i filozofiranja. Znaj da je to normalno i desi se svima prije ili kasnije, a najbolji način za boriti se s tim je da što prije počneš raditi tamo gdje si stao.

6. Prati svoj napredak!

Kako bi znao funkcionira li tvoj plan prehrane i vježbanja potrebno je raditi praćenje napretka! Osim vaganja koje nas često može odvesti na krivi trag, najbolje je mjeriti obujmove tijela i raditi fotke. Kada uzmemo u obzir sva 3 navedena faktora tek rada možemo realno procijeniti situaciju. Ako plan funkcionira i ima rezultata (makar i malih) nastavi raditi to što radiš, a ako nema modificiraj plan i nastavi dalje.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*