LIMUNADA - niskokalorično osvježenje puno vitamina

27.06.2022.
 
print
 
LIMUNADA - niskokalorično osvježenje puno vitamina

Vjerujem da vam tijekom vrućina paše osvježenje u obliku napitka s okusom tipa gazirana voda s okusom, sok, pivo itd. 

No evo jedan podsjetnik da s tim napitkom ne unesete i hrpu kalorija, šećera i aditiva. Takva je LIMUNADA - osvježavajuć, niskokaloričan napitak koji utažuje žeđ, a ujedno dobivate i puno vrijednih i hranjivih sastojaka.

Jedan limun srednje veličine ima samo 20-ak kalorija. Najpoznatiji je po tome da je dobar izvor vitamina C, poznatog čuvara imuniteta.

Limun je također dobar izvor vlakana, i to prvenstveno pektina koji je poznat po snižavanju razine šećera u krvi kroz svojstvo usporavanja probave šećera i škroba. Vlakna su uz jednostavne šećere glavne sastavnice ugljikohidrata u limunu.

Limun sadrži 10% ugljikohidrata, minimalne količine proteina i masti, a ostatak od 88-89% čini voda.

Od ostalih mikronutrijenata bitno je naglasiti kalij, vitamin B6, folnu kiselinu te mnoge biljne komponente koje svojim jakim svojstvima pozitivno utječu na naše zdravlje, odnosno imaju korisne učinke na kardiovaskularni sustav, upalne procese, a mogu smanjiti rizik i od karcinoma i nastajanja bubrežnih kamenaca.

Navedene komponente ne mogu se u većoj količini naći u soku limuna (osim limonina) te se upravo radi toga preporučuje jesti cijelu voćku.

Limun potiče bolju apsorpciju nekih drugih nutrijenata iz hrane, kao što su željezo te karotenoidi, što ga čini još važnijom namirnicom za naše zdravlje.

"Kad ti život da limune, napravi limunadu!" 

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*