Olakšaj si trudnoću i postpartum

25.08.2021.
 
print
 
Olakšaj si trudnoću i postpartum

Većina trudnica se s odmakom trudnoće susreće s otežanim disanjem zbog očitog „problema“ – trbuh postaje sve veći i imate osjećaj kao da ne možete do daha, pogotovo u nekom nezgodnom, sjedećem položaju.

Naime, u trudnoći je širenje dijafragme, glavnog udisajnog mišića, otežano jer se rastom maternice smanjuje prostor za spuštanje dijafragme prema dolje.

Još jedna stvar se događa - rastom bebe stvara se potreba za većim prostorom u trbušnoj šupljini pa se razdvajaju mišići s prednje strane abdomena.

Zato disanje treba usmjeriti u prsni (torakalni), a ne abdominalni dio! Na taj način sprječavamo dodatno širenje trbušnih mišića i preveliku dijastazu rekstusa.

Kako biste to uspjele, potrebno je povećati mobilnost torakalne kralježnice i kapacitet rada međurebrenih mišića.

U videu pokazujem vježbice kojima ćete raditi na prevenciji problema koji vas mogu dočekati poslije poroda kao što su dijastaza i bolovi u leđima, a koje će vam ujedno pomoći da trenutačno dišete učinkovitije.

 

Napomena: početak videa u kojem pokazujem disanje je ubrzan

Zapamti: diši tako da udahneš na nos i pri tom prvo trodimenzionalno širiš rebra (ne napuhuješ samo trbuh), a potom se i trbuh puni zrakom stvarajući tlak u trbušnoj šupljini. Kod izdaha (može na usta) zrak najprije odlazi iz trbuha, a zatim i iz prsnog dijela (obrnuti redoslijed nego pri udisanju).

 

Nakon poroda budi fit mama uz moj Kućni program za mamu!
Prijavi se ovdje.
Ako imaš pitanja, slobodno mi se obrati ovdje.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*