Puzanje kao vježba

09.04.2020.
 
print
 
Puzanje kao vježba

Zašto pužemo (na treningu)?!

Puzanje je pokret koji često uključujemo u treninge. Možda vam se to na prvu činilo smiješnim ili se osjećate smiješno dok pokušavate uskladiti istovremeno kretanje suprotne ruke i noge i pitate se "Kakve su ovo majmunarije!? Da objasnimo:
Puzanjem razvijamo refleksivnu snagu ili refleksivnu stabilnost. To je snaga koju smo razvijali kao bebe i koja nam je omogućila da počnemo hodati. Još uvijek ju ponekad koristimo, recimo dok se borimo da se ne poskliznemo na poledici.
Puzanje također ujedinjuje senzorne sisteme: ravnotežu, osjećaj za prostor, vizualne doživljaje i koorinaciju oko-ruka.
Razvijena i/ili obnovljena refleksivna snaga čini naš centralni živčani sustav efikasnijim. Drugim riječima, puzanje nas ojačava pa možemo obaviti više posla uz manje napora.
Sva snaga potječe iz centra tijela, iz trupa, a jedan od najboljih načina za jačanje trupa su istovremeni pokreti suprotne ruke i noge - vježbe mačkica, buba, račić, pas, spiderman... To je zato jer takve kretnje jačaju veze između lijeve i desne polovice mozga. Što je mozak učinkovitiji u procesiranju i povezivanju informacija, tijelo se učinkovitije kreće.
Tek kad imamo jaku bazu možemo raditi na jačanju ekstremiteta. Da oslikam ovu tvrdnju: kao što pužemo prije nego prohodamo, tako i najprije trebamo jačati trup, a onda tek benčamo, dedliftamo i nabijamo trice i bice.
Kad se vodimo principima tjelovježbe usmjerene ka zdravlju, onda je jačanje core-a (trupa) polazišna točka. Jačanje samo ekstremiteta, ili samo pojedinih dijelova tijela uzrokuje kompenzacije, disfunkcije i na kraju bolove. Ako nam fali refleksivna snaga, falit će nam i mobilnost koja omogućava opću snagu.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*