20 namirnica koje se trebaju naći na vašoj shoping listi

18.08.2018.
 
print
 
20 namirnica koje se trebaju naći na vašoj shoping listi

Česta je predrasuda da je zdrava prehrana skupa. Može biti, ali nikako ne mora. Ako kupujete lokalno, ono što se u vašem podeblju uzgaja i proizvodi uopće se nije problem zdravo i istovremeno raznovrsno hraniti. Npr. kod nas u Slavoniji/Podravini možemo naći vrlo kvalitetno meso i mliječne prerađevine, domaća jaja, riječnu ribu, orahe, lješnjake, bučino ulje i sjemenke, grah i ostale mahunarke, a u sezoni povrća i voća prefinu domaću papriku, paradajz, zeleno lisnato povrće, lubenice, dinje, kruške, jabuke, breskve i td. i td. Popis je jako dugačak što znači da zdrava prehrana nije ni jednolična ni dosadna. Tu i tamo možete ju osvježiti nekom nelokalnom namirnicom ako želite.

Koje se sve namirnice trebaju obavezno naći na vašoj shoping listi ako se želite hraniti zdravo? Vrlo je važno da obuhvatite sve tri skupine makronutrijenata, dakle proteine, ugljikohidrate i zdrave masti. Sve ove namirnice nalaze se ili na lokalnoj tržnici ili u mesnici ili po periferiji shoping centara. Velika većina polica s „hranom“ u dućanima vas uopće u ovoj priči ne interesira.

Zdravo se hraniti znači misliti tri koraka unaprijed. Zato ajmo u nabavku da budemo spremni za cijeli tjedan! Evo što vam sve treba:

Nikolina

SHOPING LISTA ZDRAVE HRANE

1.

Nemasno crveno meso, bijelo meso peradi

2.

Losos, tuna, pastrva…
3. Jaja
4. Grčki jogurt, posni sir, zrnati sir, skyr
5. Whey protein
6. Špinat, blitva
7. Rajčica, paprika, tikvice
8. Lisnato povrće (brokula, karfiol, kupus, kelj)
9. Bobičasto voće
10. Naranče, limun, jabuke…
11. Mahunarke (grašak, grah, mahune, bob, slanutak, leća)
12. Kvinoja
13. Žitarice: cjelovita zob (zobene pahuljice), integralna riža, proso, kukuruzna krupica, integralno pšenično brašno (kruh, tjestenina)
14. Sirovi, nesoljeni orašasti plodovi
15. Avokado
16. Ekstra djevičansko maslinovo ulje, bučino ulje
17. Riblje ulje, omega-3 suplemet
18. Lanene sjemenke, bučine  sjemenke…
19. Zeleni čaj
20. Izotonični napitci
  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*