Kratki vodič kroz prirodne zaslađivače

29.04.2018.
 
print
 

Prirodni zaslađivači su najbolja opcija za zasladiti desert, jelo ili piće i ujedno izbjeći prekomjeran i nepotreban unos dodatnih jednostavnih šećera u organizam. U nastavku smo nabrojali neke od brojnih i danas lako dostupnih zaslađivača koje i mi koristimo i koje vam preporučamo uz objašnjenja, a ostale smo spomenuli tek informativno.

MED

Kratki vodič kroz prirodne zaslađivače

Najpoznatiji zaslađivač  a kod nas se najčešće koristi za čaj u zimsko doba godine. Osim što je fin i sladak zdrav je jer sadrži i brojne vitamine i minerale, a ima i ljekovita svojstva. Bojan ga preporuča u kavi (ako ju volite slatku). Nije pogodan za dijabetičare jer ima visok glikemijski indeks o kojem više možete pročitati u prethodnom tekstu. Ako ste na dijeti radije izaberite neki od prirodnih zaslađivača s puno manje ili bez kalorija koje spominjemo u daljnjem tekstu.

STEVIJA

Kratki vodič kroz prirodne zaslađivače

Danas jedan od najpopularnijih egzotičnih zaslađivača. Dobiva se sušenjem listova biljke stevije koja je vrlo ljekovita, a sadrži i brojne vitamine i minerale. Ekstrakt biljke stevije u obliku bijelog praha ili prozirne tekućine kakvu je obično nalazimo u dućanima slađi je od šećera 300 puta. Ne bismo ju preporučili za zaslađivanje kave jer ima specifičan okus pa mijenja okus kave ali je odlična za deserte. Ne sadrži kalorije i ne utječe  na razinu šećera u krvi pa je pogodna za dijabetičare i za vas koji ste na redukcijskom režimu prehrane.

ERITRITOL

Prirodni šećerni alkohol koji se nalazi u gljivama, kruškama, lubenici i grožđu, a proizvodi se fermentacijom šećera iz kukuruza. U odnosu na šećer slatkoća mu je 60-80%. Podnosi temperature do 160 stupnjeva Celzija. Nema kalorija, a glikemijski indeks mu je također nula pa ne utječe na inzulin odnosno ne povećava razinu šećera u krvi. Što je najbitnije, okus mu je vrlo sličan običnom bijelom šećeru ali ima još uz to rashlađujući efekt.

KSILITOL

Drugim imenom brezin šećer, izgledom i okusom gotovo identičan bijelom šećeru ali je puno zdravija opcija. Ima pozitivne učinke na organizam kao što su alkalizacija, ubrzanje probave i izlučivanja te potpomaže apsorpciju vitamina i minerala. Niskokaloričan je i ne povećava inzulin.

KOKOSOV ŠEĆER

Kratki vodič kroz prirodne zaslađivače

Ili šećer kokosove palme, također uz jednostavne ugljikohidrate sadrži i vitamnine i minerale.

GOJI BOBICE

Kratki vodič kroz prirodne zaslađivače

Vrsta tzv. superhrane  a sastoje se od složenih šećera što znači da postepeno otpuštaju energiju.

Još neki priodni zaslađivači su: yacon sirup, sirup ječmenog slada, sirup smeđe riže, melasa, sok šećerne trske, javorov sirup, sirup od sirka i agavin sirup.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*