Glikemijski indeks prirodnih zaslađivača
Ako spremate kakav desert, dajemo vam preporuke koji prirodni zaslađivač koristiti.
Glikemijski indeks (GI) je mjera koja se koristi za određivanje u kojoj količini i koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali i postepeni porast glukoze u krvi te duže osigurava energiju, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi i daje trenutnu energiju.
U tablici je popis prirodnih zaslađivača poredan od onih s najvišim GI prema onima s najnižim do zaslađivača bez GI tj. bez kalorija. Primjetit ćete da neki od njih imaju vrlo nizak GI, ali su dosta kalorični. Takvi zaslađivači i općenito namirnice s niskim glikemijskim indeksom pogodne su za dijabetičare.
Mi najčešće koristimo eritrit jer nema kalorija, a pogodan je i za pečenje do temperature od 160 stupnjeva celzija. Okus mu je vrlo sličan običnom bijelom šećeru, ali mu je slatkoća 70% od bijelog šećera. Stevia je također odlična što se tiče glikemijskog indeksa i kalorija, međutim, ima specifičan okus na koji se treba priviknuti. Oko 300 putaje slađa od stolnog šećera pa je treba svega prstohvat ili kap kako biste zasladili veliku količinu hrane. Ne preporučamo ju dodavati u kavu jer kvari okus. O ostalim zaslađivačima i njihovim karakteristikama pročitajte u kratkom vodiču kroz prirodne zaslađivače.
Prirodni zaslađivači, njihov glikemijski indeks i kalorijska vrijedost
|
Poveznice
brezin šećereritritolgiglikemijski indeksglikemijski indexjavorov sirupkalorijekalorijska vrjednostkokosov šećerksilitolšećersteviaxylitolzamjena za šećerzaslađivačzdrava zamjena za šećerVaši komentari
Jebac zena - 23.04.2023. 15:58
Moj kur je stevia