Paradajz-kupus i pljeskavice

Paradajz-kupus i pljeskavice
16.10.2017. Ručak
 
print
 

SASTOJCI ZA KUPUS

Jednostavni ugljikohidrati: domaća pasirana rajčica/paradajz

Složeni ugljikohidrati: sitne zobene pahuljice

Povrće: svježi kupus, crveni luk

Zasiće nemasti: svinjska mast

Začini: sol, papar, vegeta

PRIPREMA

Izrežite glavicu kupusa na tanke i kratke "rezance". Luk nasjeckajte na sitno pa popržite na malo masti, a zatim podlijte vodom i dodajte kupus i začine. Neka se krčka poklopljeno 5 minuta uz povremeno miješanje pa zatim prelijte pasiranim sokom od paradajza. Kad proključa, dodajte i zobene pahuljice u količini ovisnoj od ukupne količine kupusa (otprilike 2-4 jušne žlice). Nakon 3 minute maknite s vatre i pustite da stoji 15-ak minuta prije jela. Zobene pahuljice stavljamo jer će zgusnuti varivo pa količina zobenih ovisi i o tome koliko gusto želite da varivo bude.

SASTOJCI ZA PLJESKAVICE

Proteini: 1-2 jaja, mljeveno krto meso po izboru (svinjski but, juneći but, kombinacija to dvoje ili mljeveni pureći file i sl.)

Složeni ugljikohidrati: 2-3 žlice sitnih zobenih pahuljica

Povrće: crveni luk

Zasićene masti: svinjska mast

Začini: mljevena slatka i ljuta crvena paprika, papar, sol, list peršina, vegeta

1-2 dcl vode (može i gazirane mineralne)

PRIPREMA

Sve sastojke dobro pomješajte i ostavite smjesu da stoji barem pola sata. Zatim vlažnim rukama oblikujte veće kuglice pa ih spljoštite između dlanova i stavljajte u tavu na vruću mast. Pecite na laganoj vatri dok ne porumene s jedne i s druge strane. Kad su pečene stavljajte ih u vatrostalnu zdjelu i nemojte poklopiti da ne užegnu.

Galerija slika

  Zdravi recepti - Sve