Rižoto s lignjama i avokadom
Lignje na 100g sadrže 15,58 g proteina, a također sadrže omega-3 masne kiseline, bakar, cink, vitamin B i jod. Kalorijska vrijednost im je niska, no ne ako ih jedete pržene! Zato evo jedan brzi, zdravi i kremasti rižoto. Za dodatnu aromu i još više kreme dodajte i avokado ako volite.
SASTOJCI
Proteini:
- 500 g lignji
Složeni ugljikohidrati:
- 350 g arborio riže
Nezasićene masti:
- 1 zreli avokado (mekan na dodir)
- maslinovo ulje (za prženje luka)
Zasićene masti
- 50-100 ml vrhnja za kuhanje
Dodatno:
- 1 manja glavica crvenog luka
- češnjak u prahu
- kurkuma
- sol
- papar
- svježi peršin
Priprema
Operite lignje i narežite na kolutiće, a možete kupiti i već gotove narezane pa će priprema biti još brža. Možete koristiti i zamrznute (prije kuhanja ih odledite u vodi).
Rižu također operite.
Na maslinovom ulju propržite crveni luk, začinite i dodajte lignje. Kratko prodinstajte (do 5 min).
Zatim dodajte rižu, podlijte vodom i često miješajte. po potrebi još posolite i dodajte kurkumu. Čim riža popije tekućinu podlijte vodom i ponovite postupak dok ne bude kuhana.
Pred kraj dodajte i vrhnje za kuhanje te još dobro promiješate.
Avokado nasjeckan na kockice i sitno sjeckani peršin dodajte na samom kraju kad je rižoto gotov.
Budite siti i fit!