Problem s mokrenjem tijekom trudnoće i nakon poroda - riješen!

08.06.2020.
 
print
 
Problem s mokrenjem tijekom trudnoće i nakon poroda - riješen!

Pišate od smijeha? Doslovno?!!
Zbilja, dogodi li vam se kad da vam "pobjegne"? Malo neugodna tema, ali baš zato što se o njoj rijetko priča, pišem vam ovaj tekst.

Jedna od tri žene ne može kontrolirati mokrenje tijekom trudnoće ili nakon poroda, ali to se smatra pod normalnim i rijetko kada poduzimaju išta više od nošenja dnevnog uloška. Za ovaj problem ima rješenja!

Inkontinenciju uzrokuju hormonalne promjene tijekom devet mjeseci nošenja bebe. Težina bebe radi pritisak na mišiće zdjeličnog dna i okolnih organa uključujući i mjehur, maternicu i crijeva. Taj intraabdominalni tlak u kombinaciji s povredom od poroda stvara disfunkciju zdjeličnog dna i često dovodi do inkontinencije odnosno nemogućnosti zadržavanja mokraće.

Rješenje problema je vježba disanja. Zbog nje se prilikom uobičajenih kretnji koje uzrokuju stres na mjehur pravilno aktiviraju mišići zdjeličnog dna i problem „pobjeglo mi“ nestaje.

Upute za izvođenje vježbe:

  1. Sjedni na pilates loptu ili stolac s uspravnim položajem tijela.
  2. Duboko udahni šireći i pluća i dijafragmu pa zatim naravi sporu i kontroliranu Kegelovu kontrakciju (stisni kao kad odgađaš da ideš piškiti).
  3. Zatim naglo izdahni, kao da pušeš svijeće na rođendanskoj torti.
  4. Opusti mišiće zdjeličnog dna i ponovi.

Svaki trening započni s 5-10 takvih udisaja dok se problem ne riješi (a to je individualno).

Mame, nakon par ovakvih treninga, ne morate se bojati da ćete se upiškiti od smijeha!

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*