Vježbe za mlade mame

30.05.2020.
 
print
 
Vježbe za mlade mame

Ako trudnoću zovemo drugim stanjem, onda je razdoblje nakon poroda definitivno treće stanje, slažete li se?

Trudnoća je najizazovnije fizičko i emocionalno iskustvo koje se može doživjeti i zato su potrebe nas, mladih mama vrlo različite od potreba ostalih vježbača.
Često se mlade mame žure vratiti svoje tijelo u stanje kakvo je bilo prije trudnoće, a još je češće da to podrazumijeva samo estetiku.
Međutim, nerjetko nas nakon poroda muči inkontinencija, bolovi u leđima i ispupčeni trbuh koji izgleda kao da smo još uvijek trudne.

Sve su to ozbiljne ozljede koje zahtijevaju oprezan pristup, a često su vrlo zanemarene i smatraju se pod „normalno“. Ne pridaje im se pažnja niti se o njima priča, a itekako bi trebalo jer mogu imati trajne posljedice na balans misića i držanje tijela ako se ne tretiraju. To opet stvara veliku mogućnost za ozljede pri svakodnevnim aktivnostima ili na treningu. Zato budi pažljiva i potraži pomoć pri odabiru vježbi s kojima ćeš se na najsigurniji način oporaviti od poroda i ojačati svoje novo staro tijelo.

Jednako je važno znati koje se vježbe ne smiju raditi u fazi oporavka nakon poroda kao i koje se vježbe preporučuju.

Ako je prošlo manje od tri mjeseca nakon poroda, a mama ima problem inkontinencije, bolove u leđima, dijastazu ili prolaps nikako ne preporučam da radi sljedeće:

  • Klasične trbušnjake (chruncheve i sit-ups)
  • Trčanje
  • Skakanje
  • Trening s visokim vanjskim opterećenjem
  • Visokointenzivne treninge

Ako je prošlo više od tri mjeseca od poroda i nemaš nikakve simptome (ili su vrlo rijetki) kreni polako i pametno – tako se daleko dogura.

Jedno pravilo je uvijek vrijedi za sve: Sve smo različite, no najsigurniji i najbolji put za kretanje s tjelovježbom za sve nove mame je trening niskog intenziteta. Za sve ostale oblike vježbanja ima vremena na pretek. Nemojte se nigdje žuriti jer je cijena po zdravlje previsoka.

  Fitness blog - Sve

Vaši komentari

Trenutno nema komentara

Napišite komentar

*
*