Matovilac i mrkva s piletinom
Proteini: piletina Povrće: mrkva, matovilac Nezasićene masti: bučino ulje, jogurt SolOstatke piletine od ručka nasjeckajte na sitne komadiće. Mrkvu naribajte i sve sastojke pomiješajte.
Pronađite ideje za zdrave obroke koji su jednostavni i brzi za pripremu. Namirnice u receptima razvrstane su po makronutrijentima da Vam odabir bude lakši s obzirom na Vaš cilj i plan prehrane. Takav koncept ima ujedno i edukativnu ulogu.
Proteini: piletina Povrće: mrkva, matovilac Nezasićene masti: bučino ulje, jogurt SolOstatke piletine od ručka nasjeckajte na sitne komadiće. Mrkvu naribajte i sve sastojke pomiješajte.
Povrće: paprika Proteini: posni sir Nezasićene masti: kikiriki maslacJoš jedna varijacija na temu sendviča bez škrobnih ugljikohidrata. Kod kupovine kikiriki maslaca preporučujemo pročitati na deklaraciji da li sadrži hidrogenirane masti i šećer. Ako je moguće kupite maslac od organski uzgojenog kikirikija koji pored toga sadrži samo sol.
Nezasićene masti: pola šalice sjemenki po izboru (sezam, kim, suncokretove, bučine...) 60ml maslinovog ulja Složeni ugljikohidrati: 120g integralnog brašna (pšenično, heljdino, pirovo,
Povrće: brokula, koraba Nezasićene masti: bučine sjemenke Začini: kurkuma, kajenski papar i himalajska sol VodaKuhajte brokulu i korabu u vodi poklopljeno 5min. Gustoća juhe ovisit će o količini vode stoga ćete za gustu juhu možda trebati dio vode izliti kad je povrće kuhano. Sve izmiksajte štapnim mikserom, začinite i vratite na vatru na još minutu i juhica je gotova. Sjemenke
Jednostavni ugljikohidrati: banana, maline, jogurt Složeni ugljikohidrati: zobene mekinje, mljeveni rogač Proteini: posni sir, whey protein, jogurt Nezasićene masti: lanene sjemenke Začini: cejlonski cimet Sve sastojke izmiksajte u blenderu.
Proteini: jaja Povrće: šparoge, mrkva Nezasićene masti: svinjska mast Začini: sol, paparOčistite povrće i izmutite jaja. Mrkvu narežite na duže tanke trake. Šparoge i mrkvu pecite na tavi na malo masti 5 minuta, potom zalijte jajima i poklopite. Pecite 5-10 minuta na laganijoj vatri.
Složeni ugljikohidrati: zelene mahune, bob, kukuruz Povrće: mrkva Proteini: pileći file Zasićene masti: žličica kokosovog ulja (za pečenje mesa) Začini za meso: sol, chilli, curryOčistite mahune i narežite na manje komadiće. Bob skuhajte, a mrkvu narežite na dugačke tanke trake s pomagalom za guljenje. Piletinu narežite na tanke i kratke trakice; začinite ju i dinstajte u wok
Riba - idealan izbor za vruće ljetne dane jer je lagana i nutritivno bogata. I niskokalorična (ovisno o pripremi). Kod nas je često na jelovniku tijekom cijele godine. Najčešće kupim svježu cromarisovu očišćenu s kojom je jedini posao nasoliti ju i spremiti u pećnicu. I dok čekamo da se ispeče radim prilog. Jednostavo i brzo!Proteini: orada, crveni grah Složeni ugljikohidrati:
Povrće: kelj Nezasićene masti: maslinovo ulje Začini: sol, kajenski paparZagrijte pećnicu na 240 stupnjeva. Narežite kelj na veće komade i poslažite na pleh obložen aluminijskom folijom. Pokapajte maslinovim uljem i začinite. Pecite kratko dok komadi kelja ne postanu smeđi i hrskavi.
Proteini: svježi posni sir, tuna Složeni ugljikohidrati: integralni kruh Nezasićene masti: sjemenke, bučino ulje Povrće: rajčica solPaštetu od tune napravite tako da izradite svježi posni sir, tunu iz konzerve i malo bučinog ulja u glatku smjesu. Posolite i začinite po potrebi.